2022-2023 Bahar Yarıyılı Eğitim-Öğretim Faaliyetleri Uygulama Esasları
KÜTAHYA DUMLUPINAR ÜNİVERSİTESİ
03.04.2023 TARİHİNDEN İTİBAREN YÜRÜTÜLECEK 2022-2023 BAHAR YARIYILI
EĞİTİM-ÖĞRETİM FAALİYETLERİ
UYGULAMA ESASLARI
Üniversitemiz Senatosu’nun 20.02.2023 tarihli ve 2023-09 sayılı toplantısında kabul edilen “2022-2023 Bahar Yarıyılı Eğitim-Öğretim Faaliyetlerinin Yürütülmesine İlişkin Esaslar” Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı’nın duyuruları çerçevesinde aşağıdaki şekilde güncellenmiş olup, 03.04.2023 tarihinden itibaren 2022-2023 Eğitim ve Öğretim Yılı Bahar Yarıyılına mahsus olmak üzere uygulanacaktır.
1- Üniversitemizde yer alan ön lisans, lisans (hazırlık sınıfı dâhil) ve lisansüstü eğitim programlarında 2022-2023 Bahar Yarıyılında açılan dersler, halen uygulanmakta olan uzaktan öğretim ile birlikte, derslere devam etmek isteyen öğrenciler için devam şartı aranmaksızın yüz yüze eğitim ile yürütülecektir.
2- Derslere yüz yüze katılmak isteyen öğrenciler için, dersler haftalık ders programlarında belirtilen saatlerde, Üniversitemiz yerleşkesindeki birimlerde ilgili dersliklerde yüz yüze ve uzaktan öğretim yöntemiyle aşağıdaki şekilde yürütülecektir.
a) Uzaktan öğretim yöntemi ile yapılacak olan derslerin, birimler tarafından belirlenen ders programında yer alan gün ve saatte, her bir ders saati için 30 dakika veya 20 dakika + ilave ders materyali yükleme şeklinde Perculus sanal sınıf uygulaması üzerinden eş zamanlı/eş zamansız (senkron/asenkron) yapılacaktır. İlave ders materyali yüklenmesi durumunda, bu sürenin en az 20 dakikası fiili ders anlatımı olmalıdır. Asenkron yapılacak dersin öğrenciler tarafından çevirim dışı olarak takip edilebilmesi için öğretim elemanlarının, yürütmekle sorumlu olduğu derslerin ders videoları ya da materyallerini ders saatine kadar sisteme yüklemesi gerekmektedir. İlgili derslerin ders videoları ya da materyalleri sisteme yüklenmediği takdirde dersler yapılmamış sayılacaktır.
b) Teorik ve uygulamanın birlikte olduğu derslerin (2+2, 3+1, 5+1, 2+1, 3+3 gibi) teorik kısımlarının uzaktan öğretim şeklinde yapılması, uygulama kısımlarının ise, ödev, uygulama ödevi, video çekimi, e-posta ile teslim alma vb. farklı yöntemler kullanılarak yapılması ve tamamlanması (örn: 2+2 olan dersin saatlik teorik kısmı için toplamda 60 dakika olacak şekilde sistem üzerinde ders kaydı oluşturulması, kalan 2 saatlik uygulama kısmının ise yukarıda belirtilen faaliyetlerle tamamlanması) gerekmektedir.
c) Ön lisans, lisans ve lisansüstü eğitim programlarının müfredatlarında yer alan; Bitirme Projesi, Uygulama Projesi, Tasarım, Mühendislik Çözümlemeleri, Tez Yönetimi, Uzmanlık Alan, Seminer, Antrenörlük Eğitiminde Araştırma ve Proje, Topluma Hizmet Uygulamaları, Öğretmenlik Uygulamaları, sadece uygulaması olan (0+6 gibi) vb. dersler öğrenci ile irtibat sağlanarak ödev şeklinde yürütülecektir.
d) Öğrenciler, ilgili mevzuat hükümleri çerçevesinde uzaktan öğretim yöntemiyle yapılan derslerin %70’ine devam etmek zorundadır. Öğrencinin devam durumunun belirlenmesinde, OYS tarafından otomatik olarak kayıt altına alınan canlı katılım ve arşivden izleme faaliyetlerinin birlikte dikkate alınması gerekmektedir. Ancak, dilekçe ile ikameti ya da 1. derece yakını veya eşinin ikametinin OHAL bölgesinde olduğunu belgelemeleri halinde öğrencilerden derslere devam şartı aranmayacaktır.
3- Öğretmenlik Uygulaması dersi, (7+1) programı uygulanan fakültelerin ilgili programlarında öğrenim gören (+1) döneminde bulunan öğrencilerin mesleki eğitimleri ile TÖMER’de yürütülmekte olan Türkçe eğitimi dersleri sadece yüz yüze yapılacaktır.
4- Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı’nın “Yükseköğretim Kurumlarında Uzaktan Öğretime İlişkin Usul ve Esaslar”ın 6. Maddesi kapsamında %30 oranında uzaktan öğretim ile yürütülmesine karar verilen dersler sadece uzaktan öğretim yöntemiyle yürütülecektir..
5- 2022-2023 Bahar Yarıyılı ara sınavları, özel öğrencilik hakkı verilen uygulamalı eğitimi içeren dersler hariç, şeffaflık ve denetlenebilirlik ilkesi esas alınarak uzaktan öğretim yöntemleriyle, açık uçlu ya da çoktan seçmeli çevrimiçi olarak ödev, çevrimiçi kısa sınav, proje vb. uygulamalar şeklinde yapılabilecektir. Yarıyıl sonu sınavlarının (final) uygulama şekli ileriki tarihlerde açıklanacaktır. Ara sınavlar (vize) aşağıdaki açıklamalar çerçevesinde yapılır;
a)Sınav Türü ve Şekli: Uzaktan öğretim yoluyla yürütülen tüm derslere ilişkin ölçme değerlendirme yöntemleri (çevrim içi çoktan seçmeli, çevrim içi açık uçlu, çevrim içi boşluk doldurma, ödev, proje, uygulama vb.) kullanılarak elektronik ortamda gerçekleştirilecektir.
b)Sınav Süresi: Sınavlar çoktan seçmeli (doğru/yanlış, boşluk doldurma, çok şıklı test) derslerin sınavları için en az 20 dk. açık uçlu klavye kullanılarak cevaplanabilecek derslerin soruları için en fazla 60 dk. olacak şekilde öğretim elemanının uygun gördüğü süre kadar belirlenir.
c)Sınav Soru Sayıları:
• Çoktan seçmeli, tek cevabı olan boşluk doldurma veya evet/hayır içeren sorular için, öğrencinin cevaplayacağı en az 20 soru için en az 30 sorunun sisteme yüklenmesi, daha fazla soru adetleri için en az %50’si kadar fazla sorunun sisteme yüklenmesi gerekmektedir. Sayısal problem çözümü içeren derslerin sınavlarında, bölüm kurul kararı olmak kaydıyla bu sayıdan az soru ile çoktan seçmeli sınav yapılabilir.
• Açık uçlu sorular için en fazla 60 dakikada cevaplanabilecek süreye uygun sayıda soru girilmesi gerekmektedir.
d)Ödev/Proje şeklinde Verilen Sınavlar: Ödev/Proje şeklinde yapılacak sınavlar oys.dpu.edu.tr üzerinden yapılmalı ve istenildiğinde birimlere teslim edilmek üzere arşivlenmelidir. Ödev/Proje sınavları, dersin kapsamına göre öğretim elemanının belirleyeceği şekilde oys.dpu.edu.tr adresinde tanımlanmalıdır. Bilgilendirme mesajlarının oys.dpu.edu.tr adresi üzerinden yapılması gerekmektedir.
e)Sınav Sonuçlarının Açıklanması: Sınav sonuçları, en erken ilgili dersin sınavının bitiminden sonraki gün açıklanacak şekilde, en geç genel akademik takvimde belirtilen “Sınav Not İlanı Son Tarihi”ne kadar sistemde dersin öğretim elemanı tarafından açıklanır. Ayrıca, ilgili dersin öğretim elemanı OBS’ye sınav notlarını girerek ilan etmesi gerekmektedir.
f)Öğrencilerin Çevrim İçi Sınav Uygulaması: Öğrencilerimiz, her bir dersin sınavı için programda verilen sınav saat aralığında (Örnek: 11:30-12:00 sınav saat aralığı) sınava katılmak zorundadır. Öğrenci, yarıyıl içi sınavına mazereti nedeniyle katılamadığı takdirde, mazeretini belgelemesi ve ilgili birim yönetim kurulunda kabul edilmesi halinde mazeret sınavına girebilir.
g)Sınav Kuralları: Çevrim içi yapılacak olan sınavlar Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Sınav Yönergesindeki ilgili maddelerine göre yapılacaktır. oys.dpu.edu.tr sistemi üzerinden öğrencinin bu kurallara uygun hareket etmediği tespit edildiğinde Yüksek Öğretim Kurumları Öğrenci Disiplin Yönetmeliği çerçevesinde işlem yapılacaktır.
h)Sınavların süre ve saati, sınavdan en az bir gün öncesinde OYS bilgi sisteminde ilan edilmelidir.
ı)Dönem sürecinde tüm dokümanların açık ve erişilebilir olması gerekmektedir. Sınavların ise, yapıldıktan sonra sistem üzerinden silinmemesi gerekmektedir.
6- 2022-2023 Bahar yarıyılı sonunda yapılacak olan mezuniyet sınavları, azami süre sonunda yapılacak ek süre sınavları yüz yüze yapılacaktır.
7- Öğretmenlik Uygulaması II dersi için diğer Üniversitelerde eğitim görmesi ilgili birim tarafından uygun görülen öğrencilerimiz söz konusu derse aynı Üniversitedeki eğitimlerine devam edecekler, söz konusu dersi Üniversitemiz koordinesinde alan diğer Üniversite öğrencileri de eğitimlerine aynı şekilde Üniversitemizde devam edeceklerdir.
8- Üniversitemiz programlarına kayıtlı olan ve deprem afetinden etkilenen 2022-2023 Bahar Yarıyılında akademik izin (kayıt dondurma) talebinde bulunan öğrencilerin durumları, en geç 2022-2023 Bahar Yarıyılı derslerinin bitiş tarihi sonuna kadar müracaat etmeleri halinde (deprem bölgesinde ikamet ettiğini belgelemesi şartıyla) "Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Haklı ve Geçerli Nedenler Yönergesi" nin 6'ncı maddesi kapsamında birimlerin ilgili kurulları tarafından değerlendirilecektir.
9- Deprem afetinden etkilenen ve 2547 sayılı Kanun'un 44'üncü maddesinin (c) fıkrası kapsamında azami süresi 2022-2023 Güz Yarıyılı sonunda sona eren öğrencilerden azami süre ek sınav hakkı bulunan ve sınavlara katılamayan öğrenciler ikameti ya da 1. derece yakınının veya eşinin ikametinin OHAL bölgesinde olduğunu belgelemeleri halinde, 2022-2023 Bahar Yarıyılı sonunda yapılacak olan azami süre ek sınavlarından yararlanabileceklerdir.
10- Deprem afetinden etkilenen ve 2022-2023 Güz Yarıyılı sonunda mezuniyet sınav hakkı bulunan ve sınavlara giremeyen öğrenciler, sonraki yarıyıllarda yapılacak olan mezuniyet sınavlarından yararlanabileceklerdir.
11- Bu esaslarda hüküm bulunmayan durumlarda, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı ile diğer ilgili üst kuruluşların alacakları kararlar doğrultusunda, Senato ya da Üniversite Yönetim Kurulunda alınacak kararlara göre işlemler yapılacaktır.
Öğrenci Konseyi Başkanlığı